ITS News

Friday, August 19, 2022
March 16, 2022 06:03

ITS Designs an Environmentally Friendly Tahfidz House

Oleh : itsmis | | Source : its.ac.id
Ilustrasi Rumah Tahfidz yang ramah lingkungan, rancangan tim Abmas Departemen Arsitektur ITS

Illustration of an environmentally friendly Tahfidz House, designed by the ITS Architecture Department Abmas team

ITS Campus, ITS News – Educational facilities are one of the important elements that must be fulfilled. As well as the role of Tahfidz-House as a means of Islamic religious education. Responding to the urgency, the Community Service team (ABMAS) from Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) designed an environmentally friendly Tahfidz House design.

The team consists of six lecturers and five students from the Department of Architecture. This example takes the design location at ​​195 square meters in Sedayu Village RT 4 RW 17, Muntilan District, Magelang Regency. “This planning initiation also includes the desire of the waqf landowner to establish a Tahfidz House with a scholarship in the village,” explained Fenty Ratna Indarti ST March, team leader.

Suasana kamar santri di dalam Rumah Tahfidz rancangan tim Abmas Departemen Arsitektur ITS yang memaksimalkan cahaya matahari, penghawaan alami, dan pemandangan lingkungan sekitar

The atmosphere of the students’ room in the Tahfidz House, designed by the ITS Architecture Department Abmas Team maximizes sunlight, natural air, and views of the surrounding environment.

Fenty revealed that the design process for the Tahfidz House was carried out from July to November last year. In terms of architectural scholarship, the Tahfidz House has existed in Indonesia. So far has less access to the outside environment. This causes the air to become hot, and tight inside due to a large number of occupants.

Responding to these problems, the team started the design process by analyzing the needs of the Tahfidz House to accommodate users and the activities to be carried out. Then proceed with an analysis of environmental conditions to explore the potential that can use in the design later. “Through an in-depth site analysis. It will be known the natural resources that can maximize the formation of the architecture” he explained.

He added that the planned architectural formation still considers rural environmental conditions by adopting a simple house figure. In addition, the number of openings that also function as a place to memorize the Koran is expected to increase the comfort and concentration of the students.

Suasana pada ruang mengaji di dalam Rumah Tahfidz ramah lingkungan rancangan tim Abmas Departemen Arsitektur ITS yang memaksimalkan cahaya matahari dan penghawaan alami

The atmosphere in the recitation room in the Tahfidz House is an environmentally friendly design by the ITS Architecture Department Abmas team that maximizes sunlight and natural ventilation.

In addition to being environmentally friendly, Fenty revealed that his team tried to integrate the independence of the students in the Tahfidz house. Namely by providing a store area design where students can manage and sell their handicrafts, while they are at Tahfidz House.

Fenty said that the establishment of the Tahfidz House expects to make a positive contribution to the village, such as increasing the economy through religious-themed visits. “This Tahfidz house can also later be used as a forum for residents to deepen and simultaneously carry out religious activities,” he explained. (ITS PR)

Suasana toko santri di dalam Rumah Tahfidz rancangan tim Abmas Departemen Arsitektur ITS yang akan digunakan untuk menjual hasil karya para santri

The atmosphere of the Santri shop inside the Tahfidz House was designed by the ITS Architecture Department Abmas team which will use to sell the work of the students

Reporter: Faadhillah Syhab Azzahra

Related News