Agenda

Advancing Innovation in Protein Design through Dynamics and Energy Optimization (Seminar Seninan Fisika 9 Oktober 2023)

Mon, 09 Oct 2023
Agenda
Oleh : Admin-Fisika-Edo   |

Departemen Fisika, Fakultas Sains dan Analitika Data (FSAD), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) akan menyelenggarakan kembali kegiatan Seminar Seninan pada minggu ke-6 perkuliahan Semester Gasal 2023/2024 ini, tepatnya pada tanggal 9 Oktober 2023.

Pada kesempatan kali ini, kegiatan Seminar Seninan ke-5 ini akan berkolaborasi dengan kegiatan World Class Professor (WCP)-Like ITS Tahun 2023 yang diinisiasi oleh Departemen Fisika, dengan menghadirkan tenaga pengajar dan peneliti dari Department of Chemistry, UM Centre of Excellence for Quantum Information Science and Technology (UMQIST), Faculty of Science, Universiti Malaya, Malaysia, yakni Assoc. Prof. Dr. Vannajan Sanghiran Lee, yang akan menjadi narasumber.

Tentu saja, Seminar Seninan kali ini akan dibawakan dengan Bahasa Inggris sebagai bahasa pengantarnya. Topik yang akan diangkat dalam kesempatan kali ini adalah “Advancing Innovation in Protein Design through Dynamics and Energy Optimization”.

Kegiatan ini akan dilaksanakan secara luring pada pukul 13.00 s.d. 15.00 WIB, bertempat di Teater B ITS. Mahasiswa di lingkungan Departemen Fisika wajib menghadiri kegiatan ini dan mengisi lembar kehadiran secara daring dengan cara memindai QR Code yang tersedia di depan pintu masuk Teater B ITS.

====================================================================

SEMINAR SENINAN DEPARTEMEN FISIKA FSAD ITS

Advancing Innovation in Protein Design through Dynamics and Energy Optimization

Abstract:

Computational protein design is a rapidly evolving field with significant potential for revolutionizing the creation of novel proteins tailored for specific functions. A crucial element in this pursuit involves integrating dynamic behaviour and energy optimization techniques to improve the efficiency and effectiveness of protein design. By considering how proteins move and optimizing their energy landscapes, researchers can overcome limitations in traditional static design approaches and open up new avenues for innovation.

In this presentation, the intersection of computational protein design, protein dynamics, and energy optimization is explored, highlighting their combined impact on driving innovation in protein engineering. Various computational techniques used to model protein dynamics, such as molecular dynamics simulations and advanced sampling algorithms, are delved into. Additionally, the integration of energy optimization methods, including force field parameterization, scoring functions, and optimization algorithms, is discussed as a mean to guide the design process towards energetically favourable conformations and desired functional outcomes.

Furthermore, the presentation showcases how harnessing protein dynamics and energy optimization in computational design can lead to the development of proteins with enhanced stability, improved functionality, and optimized binding properties. Examples of applications across different fields, including enzyme design, protein-protein interactions, and therapeutic protein engineering, demonstrate the broader relevance of these techniques. The talk also addresses the challenges and opportunities in this evolving field, such as accurately representing protein dynamics, efficiently exploring conformational space, and dealing with complex energy landscapes. Emerging computational techniques and strategies that have the potential to drive further innovation in various applications, from biotechnology to drug discovery, are highlighted.

Keywords: Computational protein design, Computational dynamics, Energy optimization, Molecular dynamics simulations

====================================================================

Latest Agenda

• Potensi Sarjana Fisika Menjadi Inspection Engineer (Seminar Seninan Fisika 20 November 2023) - 20 Nov